Ijskoffie Don Vanillo
Verleielijk goed (met alcohol)
Ingrediënten:
600 ml versgezette koffie
2 tl suiker
100 ml melk
200 ml slagroom
1 tl vanillesuiker
8 cl advocaat
4 bolletjes vanille-ijsadvocaat voor de versiering
Porties: 4
Ijskoffie Don Vanillo
Verleielijk goed (met alcohol)
Ingrediënten:
600 ml versgezette koffie
2 tl suiker
100 ml melk
200 ml slagroom
1 tl vanillesuiker
8 cl advocaat
4 bolletjes vanille-ijsadvocaat voor de versiering
Porties: 4
Bereiding:
1. Roer de koffie, de suiker en de melk door elkaar en laat afkoelen. Klop de slagroom met de vanillesuiker
stijf.
2. Roer de advocaat door de afgekoelde koffie en schenk de koffie in hoge glazen.
3. Voeg een bolletje vanille-ijs toe en doe een flinke toef slagroom op de ijskoffie. Besprenkel met een paar druppels advocaat.
Smakelijk!
Ijskoffie Magic Choc
Chocofris (met alcohol)
Ingrediënten:
4 tl bruine kandijsuiker
800 ml vers gezette koffie
6 cl koffielikeur
4 bolletjes chocolade-ijs
Porties: 4
Bereiding:
1. Los de kandijsuiker op in de koffie, roer de likeur door de koffie en zet de koffie in de koelkast. Verdeel de afgekoelde koffie over vier glazen en zet de glazen gedurende maximaal een uur in de diepvriezer.
2. Serveer de licht bevroren koffie met een bolletje chocolade-ijs. Garneer de ijskoffie met flinterdunne plakjes chocolade.
Smakelijk!
Ijskoffie met vanille-ijs
en een fijngerhakt krokantje
Ingrediënten:
2 sterke café crème
(ca. 300 ml)
4 lepels vanille-ijs
4 eetlepels room
Porties: 2
Bereiding:
1. Koel de koffie ten minste 30 minuten.
2. Giet de koude koffie in twee glazen en doe twee scheppen vanille-ijs in elk glas.
3. Klop de room totdat hij zachte punten vormt en doe voorzichtig in elk koffieglas een dot slagroom. Versier naar wens met een krokantje .
Smakelijk!
IJskoffie Moccatone
Ideaal bij iedere maaltijd
Ingrediënten:
2 tl bruine kandijsuiker
300 ml versgezette koffie
5 chocolade-mokkabonen of een stukje mokkachocolade
Porties: 4
Bereiding
1. Los de kandijsuiker op in hete koffie, hak de mokkabonen of chocolade fijn, voeg bij de koffie en laat afkoelen.
2. Zet het mengsel 3 uur in de diepvriezer en roer af en toe met een vork.
3. Giet de koude drank in kleine glaasjes en dien op met een lepel.
Laat het je smaken!
IJskoffie Noisette
Frisse notensmaak (met alcohol)
Ingrediënten:
400 ml versgezette koffie
2 tl bruine suiker
400 g walnotenroomijs
8 cl vanillelikeur
200 ml room
1 tl vanillesuiker
Vanillestokjes ter versiering
Porties: 4
Bereiding:
1. Roer de suiker in de koffie, laat afkoelen en pureer met het walnotenroomijs en de vanillelikeur. Giet in hoge glazen en zet een uurtje in de diepvriezer.
2. Klop de room en vanillesuiker stijf en leg een toefje op de koffie. Dien ijskoud op.Versier met een vanillestokje.
Laat het je smaken!
IJskoffie Orange Fresh
Heerlijk fruitig en pittig (met alcohol)
Ingrediënten:
800 ml versgezette koffie
1/2 tl geraspte schil van een biosinaasappel
2 snuifjes gemalen kardemom
8 cl vanillelikeur
4 scheppen sinaasappel-karnemelkijs
200 ml room
1 tl vanillesuiker
geraspte sinaasappelschil en kaneelpoeder ter versiering
Porties: 4
Bereiding:
1. Roer de sinaasappelschil, kardemom en vanillelikeur in de koffie en laat afkoelen. Doe een schep sinaasappel-karnemelkijs in een glas en vul aan met de koffie.
2. Doe de vanillesuiker bij de room en klop stijf. Werk de koffie af met de room en sinaasappelschil en bestrooi met kaneelpoeder.
Laat het je smaken!
Ijskoffie Vanille-Kers
Fris en fruitug
Ingrediënten:
600 ml versgezette koffie
125 ml vanillesaus
4 bolletjes vanille-kersenijs
Porties: 4
Bereiding:
1. Zet verse filterkoffie en laat deze in de koelkast afkoelen.
2. Verdeel de vanillesaus over de glazen en schenk de goed gekoelde koffie voorzichtig eroverheen.
3. Doe een bolletje ijs in elk glas en serveer de ijskoffie met een lepel.
Smakelijk!
Koud Vuur
Warm en koud (met alkohol)
Ingrediënten:
4 bolletjes yoghurt-frambozenijs
500 ml versgezette koffie
4 suikerklontjes
2 - 4 cl bruine rum (54 %)
Porties: 4
Bereiding:
1. Verdeel het yoghurt-frambozenijs en de nog warme koffie over de glazen en leg een lepel op de rand van de glazen.
2. Leg een suikerklontje op de lepels, giet de rum eroverheen en steek de suikerklontjes net voor het serveren aan.
Smakelijk!
Madeira Sky
Ingrediënten
1 bolletje vanille-ijs
200 ml koude gezoete koffie
sap van 1/2 sinaasappel
1/2 geschilde sinaasappel in blokjes
een scheutje sinaasappellikeur
Bereiding
Meng het sinaasappelsap met de koffie.
Besprenkel de sinaasappelblokjes met de likeur en schenk in een glas met het vanille-ijs. Giet ook de koffie in het glas.
Romige notenijskoffie
Supercool
Ingrediënten
600 ml goed afgekoelde filterkoffie
200 ml room
1 el vanillesuiker
8 scheppen hazelnootroomijs
4 tl hazelnootkrokant
Porties: 4
Bereiding
1. Zet verse koffie en laat afkoelen in de koelkast.
2. Doe de vanillesuiker bij de room en klop stijf. Doe het roomijs in 4 hoge glazen en giet de ijskoude koffie eroverheen.
3. Leg een toefje vanilleslagroom op de koffie en versier met hazelnootkrokant.
Laat het je smaken!
Strawberry Breeze
Ingrediënten
4 cl aardbeiensaus
ijsschilfers
melk + melkschuim
1 espresso
aardbeiensiroop
1-2 aardbeien
Bereiding
Giet de aardbeiensaus in een glas. Voeg de ijsschilfers toe en vul aan met de melk tot het glas voor 3/4 vol is. Giet er de espresso op en werk af met melkschuim. Versier met aardbeiensiroop en een halve aardbei.
Tropical Twist
Ingrediënten
2 bolletjes roomijs met een (tropische) vruchtensmaak
2 cl Cointreau
7 cl ananassap
10 cl koude koffie
Bereiding
Pureer één bolletje roomijs met de Cointreau en het ananassap. Giet de koffie in een glas en voeg één bolletje roomijs toe. Vul vervolgens aan met de puree.